Heel even ballen

Tijdens een baloefening met een groep mensen kreeg ik een waardevol inzicht. We stonden in een kring en verplaatsten de bal van onze gevende hand (rechts) naar links. En wat gebeurde er? Zodra ik de bal had doorgegeven, ontving ik vanzelf een nieuwe bal in mijn ontvangende hand (links). Dat moment zette iets in beweging: geven en ontvangen zijn eigenlijk twee zijden van dezelfde energiestroom. Ze functioneren het best wanneer er balans is.

Dit inzicht voelde als een bevrijding. Het herinnerde mij eraan dat het essentieel is om zowel een goede gever als een goede ontvanger te zijn. Een gegeven dat voor mij niet altijd vanzelfsprekend was. Poeh, wat heb ik geworsteld met die aspecten. Ik was maar al te graag een gever. Altijd klaar staan voor anderen. Altijd zorgen voor anderen. Leuk hoor, dat geven, maar ik betrapte mezelf erop dat mijn goedbedoelde ‘geven’ niet altijd zonder voorwaarden was. Onbewust wilde ik er iets voor terug ontvangen: erkenning, liefde, waardering. 
In de ideale situatie verloopt de uitwisseling tussen geven en ontvangen moeiteloos, onconditioneel, alsof het vanzelf gaat. Zo ontstaat er een natuurlijke, vloeiende stroom van energie. Op die balans mogen we volledig vertrouwen.

De balans in massage

In mijn massagepraktijk zie ik hetzelfde principe terug. Regelmatig krijg ik de vraag: “Kost het je niet veel energie om zoveel te geven?” Het antwoord heb ik inmiddels paraat: tijdens een massage zijn geven en ontvangen voor mij vrijwel identiek. Ik geef de ander mijn tijd, aandacht, liefde en rust en tegelijk ontvang ik datzelfde terug.

Hoe dat zit? Geen idee… het blijft iedere keer weer een mysterie wat ik niet wil ontrafelen. Het gebeurt gewoon, zonder moeite, in de ruimte die tussen mij en de ander ontstaat. Als een natuurlijke flow waarin geven en ontvangen samensmelten. En op dat moment wordt de massage als vanzelf uitgevoerd, alsof de energie het werk doet. Dat klinkt magisch, toch?

Hoe is jouw balans?

Nu vraag ik jou: hoe is het gesteld met jouw balans tussen geven en ontvangen? Grote kans dat je het vaak moeilijk vindt om echt te ontvangen. Misschien kan je je “ontvangspier” wel wat meer trainen. En waar kan dat beter dan in mijn praktijk, waar je de ruimte krijgt om volledig te ontspannen, te ontvangen en op te laden. 

Je bent van harte welkom!


Warme nazomergroet,
Heel Muiderberg massage