Heel even zweven


“Ik; een zweefteef?” Het was mijn reactie op een opmerking van een vriend tijdens het kerstdiner. Hij beschrijft zichzelf als een rationeel, nuchter mens; beredeneert graag, houdt van logica. Hij zoekt naar oplossingen met zijn verstand en zijn hoofd zit vol fantastische ideeën. In zijn beleving staat hij met twee poten in de klei en zweef ik met mijn gemijmer over gevoel een centimeter of 10 boven de grond. “Wat moet je met gevoel? Je koopt er niets voor. Ik ben gewoon niet zweverig”, zei hij. Zo, de stelling was geplaatst. Nog een paar gangen te gaan. Ik kon maar moeilijk het gesprek voeren over het belang van vanuit je gevoel handelen. Ik zag dat het onderwerp hem irriteerde (of confronteerde) en bij mezelf merkte ik de drang hem wel even wijs zou maken hoe het zit met dat voelen.Gelukkig kon ik op tijd eerst bij mezelf te rade gaan, voordat ik hem als voelende flapuit ging overtuigen. Want wie ben ik op om op de barricade te gaan voor de reis van hoofd naar hart en verder in ons lijf? Waarom zou ik het ‘zweverige’ imago van gevoelens oppoetsen?  Wat is er mis met ‘rationeel in-je-hoofd’ zitten als je je daar prettig bij voelt en er geen last van hebt?
 En als ik heel eerlijk ben; mijn hoofd was jarenlang mijn thuishaven. Ik was er graag en voerde hele gesprekken met mijn bovenkamer. Het was daar best comfortabel en veilig.  Je mist misschien de intense ervaring van het nu, waarin geluk, blijdschap en verwondering langskomen maar de nare gevoelens blijven je mooi bespaard. Dat is ook een boel waard! 
 Het kostte mij een hele reis om te ontdekken dat ik nog meer lagen onder mijn hoofd had, waardoor ik meer in contact kwam met mijn gevoel en intuïtie. Het hele spectrum aan emoties doorvoelen en ervaren is niet altijd appeltje-eitje. In kleine stapjes durfde ik angst, boosheid en verdriet toe te laten, mijn overtuigingen te onderzoeken, mijn binnenwereld te verkennen, meer geluk te ervaren en nog meer te genieten van dit leven.Er is in mijn beleving dus niks mis met ratio en moet je vooral je hoofd gebruiken voor denkwerk. Maar the magic happens als je ratio en gevoel meer in balans brengt.”Ik ben geen zweefteef”, zei ik resoluut. Mijn hoofd denkt helder en mijn voeten voelen stevig en geaard op de grond.
Even was het stil, waarna we tijdens de volgende gangen rustig verder konden praten over dit boeiende onderwerp.
 Wil jij jouw hoofd meer in lijn brengen met je gevoel? Er zijn vele oefeningen die je daarbij kunnen helpen. Wat helpt is een paar keer per dag even stilstaan bij jezelf. Je gaat ergens rustig zitten en brengt je aandacht naar binnen. Wat ervaar je daar? Je kunt ook onderweg oefenen met voelen; bijvoorbeeld in de auto. Voel je je handen aan het stuur? Zijn je handen warm of koud? En kun je de gordel om je heen voelen? Ook tijdens een massage kun je oefenen in voelen. Je kunt je concentreren op de manier waarop mijn handen over je lichaam heen gaan en hoe dat voor je voelt. Als ervaren masseur, begeleid ik je graag op je reis door je gevoelens en emoties, ook als die even niet prettig zijn.  Alles is goed. Je kunt je massage reserveren via www.heelmuiderberg.nl

Liefs,