Heel even niet-weten

In de laatste weken van het jaar trekt de natuur zich terug. Buiten is er minder licht, de bomen worden kaal en alles lijkt in diepe rust. Onder het oppervlak zijn er echter allerlei verborgen processen gaande. Denk aan een bloembol die ogenschijnlijk niets doet, totdat hij besluit om tevoorschijn te komen en te bloeien tot een prachtige bloem. Maar op dit moment zien we die transformatie nog niet.

Wij, als mensen, maken net zo goed deel uit van de natuur als die bomen en bloembollen, maar lijken soms ver verwijderd te zijn van dit natuurlijke proces. We hollen ons in de laatste maand van het jaar graag voorbij. We doen onze kerstinkopen, proberen snel projecten af te ronden en plannen de kerstvakantie vol met activiteiten en verplichtingen. Vaak ervaren we achteraf spijt; het was gewoon te veel.

De winter is ook voor ons een tijd om tot stilstand te komen en naar binnen te keren. We hoeven niets te doen, alleen maar te luisteren naar wat er is en accepteren wat er van binnen gebeurt. Soms betekent dat dat we het niet meteen begrijpen of weten. Het kan moeilijk zijn om in dat niet-weten te zijn, omdat we vaak de behoefte hebben om de wereld om ons heen te verklaren en beheersen. Dit geldt voor onze relaties, gezondheid, werk en alle andere projecten waar we bij betrokken zijn. Wat gebeurt er als we het niet weten en de controle verliezen? We voelen de drang om antwoorden te vinden en zekerheid te creëren, maar soms hebben we gewoon geen idee wat de toekomst voor ons in petto heeft.

De komende weken vraagt van ons om de spanning van het niet-weten te verdragen. Heb jij het geduld om de werkelijkheid op zijn eigen tempo te laten ontvouwen? Kun je ruimte geven aan de onzekerheid? Vergelijk het met creativiteit; vaak komen de beste ideeën naar voren wanneer we niet actief bezig zijn met het zoeken naar antwoorden.

Het is een tijd om gas terug te nemen, te vertragen en te wachten. Houd je gedachten en acties tot halverwege januari even voor jezelf. Ga niet direct in op de verleiding om dingen te plannen en te organiseren. Laat deze periode zo vrij en leeg mogelijk zijn. Als ervaren masseur leid ik je tijdens een massage in dit proces. Je zal ontdekken wat er diep van binnen in jou, je relatie, je team of je organisatie wezenlijk speelt en gezegd wil worden. 

Reserveer hier je “Into the Great Stillness” massage. 

P.S. Mijn massages zijn een uniek cadeau voor een dierbaar persoon. Je kunt ook een cadeaubon bestellen.


Lieve groet,


Image